2016. aug 20.

Bullet Journal 2. rész

írta: creativeandhomework
Bullet Journal 2. rész

Sziasztok!

M827e9ce1b90e27a33ffe12e4624cb8fe.jpgegígértem, hogy megpróbálom részletesebben bemutatni a Bu-Jo készítését. Az én angol tudásom kissé hiányos, de nem is az a célom, hogy szóról-szóra lefordítsam, hiszen ennek a naplónak a lényege a személyre szabás. Aki el szeretné olvasni itt megteheti.

 

Először is mire lesz szükségünk?

Ha még kezdő vagy tökéletesen megteszi egy notebook is, amelyet a nagyobb áruházakban, vagy a "százforintos" boltokban lehet kapni. Ezt saját magamból 55a241e22c1e7d57e645e9da6724f7bc.jpgkiindulva ajánlom, mert a sokadik változatommal alakítottam ki azt a formát, amit ma is használok. 

Szeretném azonban bemutatni a kifejezetten erre a célra kapható notebookokat is azoknak, akik határozottan tudják, hogy mit szeretnének ebben vezetni.

 Egyik a Leuchtturm 1917, a másik a Moleskine kiadványa, mindkettő keményfedeles, 249 számozott oldallal.img_2775.jpgdscn4261.jpg

Ezenkívül tollra és esetleg színesekre lehet szükség. A kreatívabbaknak szeretném ajánlani a különböző ingyenesen letölthető planner stickerseket - ezekre később visszatérek.

Index:

Ahhoz, hogy az indexelés dolgozzon, először meg kell számozni az oldalakat. Maga az Index így egy tartalomjegyzék lesz. A számozott oldalakon lévő bejegyzéseknek egy címet adunk.


Rapid logging:

Ez a Bullet Journal alapja. Két részből áll, feladatok és jelölők.

1. Task bullet: 

  1.  • feladatok
  2. x befejezett
  3. > átvezetett ( ha nem sikerült teljesíteni)
  4. < ütemezett (konkrét dátumhoz kötve)

Event bullets:

események, nyitott kör Ο jelzi -ezek dátum specifikusak.

Note bullet:

megjegyzések, kötőjel - jelzi őket -észrevételek, gondolatok.

2. Signifiers:

A jelölőkkel egy adott dologra emlékeztetjük magunkat.

pl:  ×  =  prioritás

    eye= fedezd fel

      !  = inspiration.

Érdemes ezeket a jeleket egy külön oldalon megjeleníteni.key.jpg

Collection:

 A Bullet Journal minden oldalon kap egy témát és ezek a bejegyzések a gyűjtemények, amiknek lehet bármilyen alakjuk, témájuk vagy formájuk. Három fő csoportja van a Future log, a Monthly log és a Daily log.

Future log:

Itt a következő hónapokra szóló eseményeket írjuk le. A rendszerezés, elrendezés miatt fontos.

 Én ide írom le a szülinapokat, névnapokat, előre tudható időpontokat.

Monthly log:

A havi napló két szemközti oldalt tartalmaz, az egyik a naptároldal, a másik a task oldal.

Calendar page: Leírjuk az eseményeket és/vagy megjegyzéseket adunk hozzá. Pillanatképet ad a történtekről.

Task page: lesz az a lista, amit meg akarunk tenni ebben a hónapban és a múlt havi be nem fejezett feladatok.

Én a két részt egy táblázatként használom, nekem így átláthatóbb a gyors kereséskor.

Daily log:

Ez a Bu-Jo szíve, ezt használjuk napról-napra, feladatok, gyors napló,események, jegyzetek mind ide kerülnek.


Ezek készítésekor csak a fantáziánk szabhat határt. Lehet az egyszerű vonalvezetésűtől a díszített, rajzolt, matricázott felületig bármilyen, kinek milyen az ízlése, illetve mihez szeretné használni. Itt szeretném megemlíteni, hogy már elég sokféle planner stickers rendelhető, amivel szintén színesíthetjük teendőink listáját. Viszont ha valaki nem akar hetekig várni míg megérkeznek több oldalon is vannak ingyenesen letölthető, nyomtatható változatok is. Ötletek merítéséhez használhatjuk a jól ismert YouTube és a Pinterest oldalakat

Migration:

A migrációt említettem az előző részben. Azokat a feladatokat vesszük sorra, amit az adott hónapban nem sikerült teljesíteni és ezeket a következő havi teendőink közé átvezetjük.

Remélem ezzel a kis útmutatóval sikerült felkeltenem a figyelmeteket. Próbálgassátok, tervezgessétek, mert ha elkezditek rendszeresen használni megváltoznak a mindennapjaitok. Én örülök, hogy rátaláltam a Bu-Jora, sok mindent leegyszerűsíthetek vele. (Nem kések el, nem felejtem el, nyomon követem a céljaimat.....). Bízom benne, hogy mások is hasonló tapasztalatokat szereznek majd.:)

Sok sikert kívánok!

Szólj hozzá