2018. nov 18.

Randiapp - Pro és kontra

írta: creativeandhomework
Randiapp - Pro és kontra

randis2.png

  A XXI. században megváltoztak és felgyorsultak az ismerkedési szokásaink. A mai rohanó világban sokan a társkeresés egyszerűbb formáját választjuk, és a virtuális ismerkedést helyezzük előtérbe. Főleg gyorsasága és egyszerűsége miatt. Ezen kívül nagy előnye a hatalmas választék. Elég csak lapozgatni, húzgálni, klikkelni, hogy meglássuk, kit tartogat számunkra a jövő.20160909intim-a-tinder-a-tarskereses4_1.jpg

 Erre számos alklamazás kínál lehetőséget. Ezek egyike a Tinder, amelyre Facebook-profilunkkal tudunk regisztrálni. Az alkalmazás helymeghatározás és érdeklődési kör alapján jelöl ki számunkra lehetséges partnereket. Az összes hasonló alkalmazás közül talán ez a "legszabadabb". Gondolok itt arra, hogy a Tindert használók főleg az alkalmi szexet részesítik előnyben. Másik hasonló társkereső a Badoo, mely inkább flörtölős, beszélgetős, bár itt már bizonyos szolgáltatásokért fizetni kell. Ezt az alkalmazást jómagam is kipróbáltam. Na, itt aztán bele lehet szaladni fura figurákba! A képeken ex-csajokkal, gyerekkel - és a kedvencem - döglött hallal tetszelegnek. - De most komolyan, bejön ez bárkinek is? Vagy a félmeztelen Józsi a hétvégi bográcsozás közben? A komolyabbak közül az Elittársat lehetne megemlíteni, bár ez fizetős.Viszont érdemes fizetni egy olyan alkalmazásért, amit ingyen is megkaphatunk? Egy komoly kapcsolat nem a fizetési hajlandóságtól függ, sokkal inkább a párkereső igényessége, jó tulajdonságai alapján fog kialakulni. Egy magyar tulajdonban lévő, saját fejlesztésű app, az Első találkozás teljesen ingyen kínálja ezt a lehetőséget a komoly kapcsolatot keresők számára. De ne felejtsük el megemlíteni a nagy port kavart Be2 és Academic Single appokat is, melyek a pénzlehúzással tették "hírressé" magukat. Mielőtt bárki kipróbálná ezeket, érdemes előtte tájékozódnia.

  A hátrányaiból elég hosszú listát lehet írni.

Kezdeném talán azzal, hogy személyes adatokat, mint például lakcím,  soha ne adjunk meg! Nem tudhatjuk, hogy nem fogják-e felhasználni. Arról nem is beszélve, hogy beszélgethetünk egy lelkileg sérült emberrel is, aki a visszautasítást nehezen viseli. Nem szeretnénk, hogy megjelenjen az ajtónkon dörömbölve, igaz? E-mail címet is érdemes újat regisztrálni, amit "feláldozhatunk", ha muszáj.

Kamu profillal is jócskán lehet találkozni. Van aki az életkorát hamisítja meg, és olyan is akad, aki más képét használja. Érdemes a személyes találkozó előtt valamelyik közösségi médián tájékozódni.

A szándékai is lehetnek homályosak. Felmérések szerint társkeresők 11 %-a keres komoly kapcsolatot, 48 %-a szórakozik, 13 %-a alkalmi partnert keres. Bár vannak akik a lényegre törnek és "Alszol ma velem?" vagy " Szexpartnert keresek." mondatokkal indítanak, de ha ez face to face interakció közben derül ki, na, az sokkal kínosabb.

Dating burnout: Egy társkereső alkalmazást használva, a lehetőségeink száma végtelennek tűnhet. Az alkalmazások lényege, hogy a partner képét jobbra húzással tetszikeljük, balra húzással soha többé nem látjuk. Egyre kevésbé érezzük úgy, hogy felelősséget kell vállalnunk cselekedeteinkért. Csak pörgetjük a partnerjelöltek képét, mint webáruházban a termékeket, és azon vesszük észre magunkat, hogy az aktuális jelölt érdektelenné, közönyössé válik, mert mindig akad újabb lehetőség. Ez a fajta kiégés jelzi, hogy egy időre abba kell hagynunk a párkeresés ezen formáját. onlinedatingburnout.jpg

Érdemes az elején eldöntenünk azt is, hogy mit akarunk. Az üzenetváltások közben hajlamosak vagyunk az illetőt elképzelt tulajdonságokkal felruházni, álmokat szövögetni, ami a várva várt személyes találkozás alkalmával derül ki, hogy csak álom és csalódáshoz vezethet. 

A legújabb trendek közé tartozik a ghosting is. Megvan a partnerjelölt, minden tökéletes, megbeszélitek a randit és az utolsó pillanatban mondvacsinált okokra hivatkozva lefújja. Rémesebb változata, amikor baromi jól sikerült randi után várod, hogy jelentkezzen, majd pár nap elteltével Te keresed meg őt. Akkor veszed észre, hogy nyomtalanul eltűnt, esetleg az adatlapját is törölte. És ezek a finomabb változatok az ilyen fantomok cselekedetei közül.

Természetesen nagyon sok pozitív visszajelzést is lehet hallani. Van néhány ismerősöm, akik évek óta együtt vannak párjukkal, akit társkereső oldalon ismertek meg.És boldogok.

Ezzel a bejegyzéssel nem akarom elvenni senki kedvét, csupán felhívni a figyelmet a körültekintő és óvatos keresgélésre.

Mindenkinek kellemes napot kívánok!

 

 

 

 

Szólj hozzá